ASBK hits The Bend Motorsport Park

Here is what you need to know

The race schedule for this weekend takes a departure from the ASBK norm to be a three-race schedule that includes a race on Saturday, followed by two races on Sunday.

Teams were consulted on the changes to the tyre allocation with most front runners suggesting ten tyres would be the allotment required.  Motorcycling Australia consulted with tyre suppliers and have subsequently allowed nine tyres to be used by each ASBK Superbike rider this weekend.

The Bend Motorsport Park also plays host to the ASBK and FIM Asia Road Racing Championship (April 19-22) for what promises to be one of the biggest weekend’s on the Australian motorsport calendar.  We have published comprehensive previews and technical information about the three ARRC categories that are joining us this weekend.

ARRC

Asian Road Racing Championships Supersport

Asian Road Racing Championships Supersport Guide

Asia’s Supersport stars to resume wide-open title fight at Tailem Bend By Barry Russell Australian fans...
FIM Asian Road Racing Championships ARRC 250 Production (AP250)

ARRC Asia Production 250 Class Guide

FIM Asian Road Racing Championships ARRC 250 Production (AP250) By Barry Russell The Asian Road Racing Championship's...
So what is Underbone?

ARRC Underbone explained | So what is Underbone?

So what is Underbone? Underbone Racing comes to Australia with the Asian Road Racing Championship...

The anticipation is as high as ever and here is what to look out for. The Yamaha Motor Finance Australian Superbike Championship presented by Motul Pirelli (ASBK) is also pleased to announce the release of the digital program for Round 3 that can be viewed at ASBK.com.au.

The Bend Motorsport Park

The brand-new track has been developed surrounding a significant amount of hype. There’s no doubt that this is a world class facility that will deliver an exhilarating experience for rider’s and spectators. The Bend has a number of different configurations, but it is the 4.95km International Circuit that ASBK will race on.

THE BEND

The Bend International Circuit | Wayne Maxwell’s guide

Quick turn by turn analysis of The Bend  Around The Bend with Wayne Maxwell. An...

This event will be special as ASBK and ARRC will both be racing at the same track over the weekend. In addition, five Australian wildcards will be competing across three ARRC classes. Its sure to be a thrilling four days of on-track action!

The YMI Superbike Championship battle is all set up for a brilliant contest and certain contenders stand out from the crowd. As it stands, Troy Herfoss (Penrite Honda, CBR1000SP) leads the points table.

After taking yet another overall round win at Wakefield, Herfoss will have no shortage of competition at The Bend Motorsport Park.

Troy Herfoss

“The Penrite Honda Racing team and I are feeling good heading into round three this weekend,” said Herfoss. “We had a good test here at The Bend Motorsport Park two weeks ago and, on top of that, we have had race wins at the opening two rounds with the overall at Wakefield Park, which sees us leading the championship. Everything is moving in the right direction and the Honda CBR1000RR SP is getting better and better. The guys have been doing a lot of work back at the workshop and we feel like that things are progressing well for us. In terms of testing here, it went well for us – in general we were always quick and had good track speed. I was able to go fast when I wanted to go fast, so we just have to manage the tyres and everyone is in the same boat. The track is unbelievable, world-class and one of the best tracks that I have ever ridden on, so we look forward to the race weekend now.”

TROY HERFOSS LAP OF THE BEND

Troy Herfossvideo

Fastest lap of The Bend with Troy Herfoss | 1m55.9

Fastest lap of The Bend with Troy Herfoss We ran one of Troy's first laps...

2017 Champion, Josh Waters (GSX-R1000R) is the closest challenger to Herfoss, despite not having a win under his belt this year. The Bend is the kind of circuit that suits Waters to a tee, so keep an eye out for him.

Josh Waters

“The Bend is the closest race track to my house, officially making it my home track now, so let’s hope I can get a good result on the weekend! I’m happy with how we went in testing. I really enjoyed the layout of the track and, while the surface is really abrasive, it’s the same track for everyone and just another factor that we have to consider in our race plans for the weekend. At just short of 5km, it’s a long lap with plenty of opportunities to pass, make mistakes and recover from them so I can’t wait to get back on the bike and get into it.”

Josh Waters
Josh Waters – TBG Image

Third in the standings, Wayne Maxwell (Yamaha Racing Team, YZF-R1M) was fastest at the Official ASBK Test and will be a huge contender for wins. Maxwell despite a disastrous race one at Phillip Island has been in impressive form ever since.

Then of course there are the likes of local favourite Daniel Falzon and that fella called Troy Bayliss!

Glenn Allerton should be back to strength on the BMW and could Bryan Staring on his Dunlop shod BMW upset the Pirelli apple cart…?

Unfortunately front running privateer Michael Blair has stepped away from ASBK for the foreseeable future due to ongoing hand injuries while Corey Taylor will also not take part, citing financial constraints and work commitments.

Fans are able to purchase tickets at ASBK.com.au for this weekend’s event. Whether it’s grandstand seating, onsite camping, park ‘n’ view or general admission, fans have a number of options to view the action! Don’t forget, entry is free on the Thursday.

ASBK Goes Live

ASBK and ARRC action will be showcased over Live Stream for both Saturday and Sunday. Hardcore fans won’t want to miss a minute of the racing action. Both SBS and Fox Sports Australia 505 will be live from 11:30am local time on Sunday 22nd April. There will be plenty of races, interviews and special features to keep the interest of the fans.

SBS Australia LIVE from 1130 – 1330 Local Time on Sunday 22nd April.
FOX Sports Australia LIVE from 1130 – 1330 Local Time on Sunday 22nd April.
ASBK.com.au Saturday and Sunday all day live stream.

YRT 20TH ANNIVERSARY R1 LIVERY

YRT 20th Anniversary R1 Livery for Tailem Bend ASBK

YRT to run 20th Anniversary YZF-R1 livery at The Bend

YRT Reveal 20th Anniversary R1 Livery This weekend at round three of the Yamaha Motor...

ASBK The Bend Entry List

Australian Superbike Championship
2018 ASBK Round 3 – The Bend Motorsport Park
Competitor Entry List
YAMAHA MOTOR INSURANCE SUPERBIKE CLASS
18 Ashley Manuel Kawasaki
20 Alex Phillis Suzuki
21 Troy Bayliss Ducati
22 Trent Gibson Suzuki
23 Heath Griffin Ducati
25 Daniel Falzon Yamaha
27 Jamie Stauffer Ducati
29 Ted Collins BMW
30 Mark Chiodo Suzuki
33 Sloan Frost Suzuki
34 Justin Vella Kawasaki
35 Ben Stronach Yamaha
42 Adam Christie Suzuki
46 Simon Galloway Yamaha

Australian Superbike Championship
2018 ASBK Round 3 – The Bend Motorsport Park
Competitor Entry List
YAMAHA MOTOR INSURANCE SUPERBIKE CLASS
47 Wayne Maxwell Yamaha
53 Mason Coote Kawasaki
54 Sam Lambert Kawasaki
56 Brad Swallow Kawasaki
61 Arthur Sissis Suzuki
62 Brendan Mcintyre Suzuki
66 Aaiden Coote Kawasaki
67 Bryan Staring Kawasaki
68 Mitch Levy Yamaha
74 Scott McGregor Yamaha
77 Adam Senior Yamaha
78 Nathan Spiteri Suzuki
83 Kyle Buckley Kawasaki
94 Mitch Rees Honda
98 Evan Byles Kawasaki
99 William Strugnell Kawasaki
188 Lucas Vitale Kawasaki
404 Con Kokkoris Ducati

 

Australian Superbike Championship
2018 ASBK Round 3 – The Bend Motorsport Park
Competitor Entry List
SUPERSPORT CLASS
7 Tom Toparis Kawasaki
12 Broc Pearson Yamaha
14 Matt Barton Yamaha
20 Damon Rees Honda
22 Zac Johnson Yamaha
23 Cru Halliday Yamaha
31 John Hunt Suzuki
39 Scott Nicholson Suzuki
41 Max Croker Suzuki
42 Jack Passfield Yamaha
44 Lachlan Hill Kawasaki
47 Giuseppe Scarcella Kawasaki
52 Ryan Taylor Yamaha
61 Rhys Belling Yamaha
84 Thomas Bryden Yamaha
86 Dallas Skeer Suzuki
96 Luke Mitchell Yamaha
151 Ty Lynch Yamaha

 

Australian Superbike Championship
2018 ASBK Round 3 – The Bend Motorsport Park
Competitor Entry List
SUPERSPORT 300 CLASS
11 Brandon Demmery Yamaha
12 Austin Barnes Kawasaki
15 Bronson Pickett Yamaha
17 Zane Ford Yamaha
20 Hunter Ford Yamaha
21 Jarred Brook KTM
22 Keegan Pickering Yamaha
24 Ben Bramich KTM
28 Tayla Relph Yamaha
36 Travis Hall Yamaha
43 Harry Khouri Yamaha
44 Tom Bramich Yamaha
45 Oliver Simpson Yamaha
46 Stephany Kapilawi-James Kawasaki
48 Ned Faulkhead Kawasaki
57 Seth Crump KTM
58 Mitch Kuhne Yamaha
66 Mitchell Simpson Yamaha
70 Troy Ryan Yamaha

Australian Superbike Championship
2018 ASBK Round 3 – The Bend Motorsport Park
Competitor Entry List
SUPERSPORT 300 CLASS
72 Ben Baker Kawasaki
86 Oli Bayliss Kawasaki
87 Zac Levy Yamaha
96 Jake Brett Yamaha
97 Peter Nerlich Kawasaki
127 Max Stauffer Yamaha
123 James Wensemius Yamaha
151 Locky Taylor Yamaha
152 Dan Thomas Yamaha
227 Hunter Penhallurick KTM
308 John Lytras Yamaha
334 Jack Cousens Yamaha

ASBK The Bend Race Schedule

Thursday

FIM Asia Road Racing Championship – Round 2 
Australian Superbike Championship – Round 3 
The Bend Motorsport Park, South Australia 
19 – 22 April, 2018  
Thursday   
07.00 – 07.30 Officials Briefing   30 min
07.30 – 07.50 Riders & Team Managers Briefing   20 min
08.30 – 09.00 Supersport 300 Practice 1 30 min
09.10 – 09.40 Kawasaki Supersport Practice 1 30 min
09.50 – 10.20 Yamaha Motor Insurance Superbike Practice 1 30 min
10.30 – 11.00 ARRC UB150 Practice 1 30 min
11.10 – 11.40 ARRC AP250 Practice 1 30 min
11.50 – 12.30 ARRC SS600 Practice 1 40 min
Lunch Break & ASBK Pillion Ride Activities 40 min
13.10 – 13.40 Supersport 300 Practice 2 30 min
13.50 – 14.20 Kawasaki Supersport Practice 2 30 min
14.30 – 15.00 Yamaha Motor Insurance Superbike Practice 2 30 min
15.10 – 15.40 ARRC UB150 Practice 2 30 min
15.50 – 16.20 ARRC AP250 Practice 2 30 min
16.30 – 17.10 ARRC SS600 Practice 2 40 min
This schedule is approximate; and all starting times, length of sessions and races are subject to
change; and may be changed by Race Direction in the event of an incident or delay in
operations.

Friday

FIM Asia Road Racing Championship – Round 2 
Australian Superbike Championship – Round 3 
The Bend Motorsport Park, South Australia 
19 – 22 April, 2018  
Friday   
07.00 – 07.30 Officials Briefing   30 min
07.30 – 07.50 Riders & Team Managers Briefing   20 min
08.30 – 09.00 ARRC AP250 Practice 3 30 min
09.10 – 09.50 ARRC SS600 Practice 3 40 min
10.00 – 10.30 ARRC UB150 Qualifying 30 min
10.40 – 11.10 Supersport 300 Practice 3 30 min
11.20 – 11.50 Kawasaki Supersport Practice 3 30 min
12.00 – 12.30 Yamaha Motor Insurance Superbike Practice 3 30 min
Lunch Break & ASBK Pillion Ride Activities 40 min
13.10 – 13.30 Supersport 300 Qualifying 1 20 min
13.40 – 14.10 ARRC AP250 Qualifying 30 min
14.20 – 15.00 ARRC SS600 Qualifying 40 min
15.10 – 15.40 ARRC UB150 Superpole 30 min
15.50 – 16.20 Yamaha Motor Insurance Superbike Qualifying 1 30 min
16.30 – 17.00 Kawasaki Supersport Qualifying 1 30 min
This schedule is approximate; and all starting times, length of sessions and races are subject to
change; and may be changed by Race Direction in the event of an incident or delay in
operations.

Saturday

FIM Asia Road Racing Championship – Round 2 
Australian Superbike Championship – Round 3 
The Bend Motorsport Park, South Australia 
19 – 22 April, 2018  
Saturday   
07.00 – 07.20 Officials Briefing   20 min
08.30 – 08.50 Supersport 300 Qualifying 2 30 min
09.00 – 09.30 Kawasaki Supersport Qualifying 2 30 min
09.40 – 10.10 Yamaha Motor Insurance Superbike Qualifying 2 30 min
10.20 – 10.30 ARRC UB150 Warm Up 10 min
10.40 – 10.50 ARRC AP250 Warm Up 10 min
11.00 – 11.15 ARRC SS600 Warm Up 15 min
11.25 – 11.45 Supersport 300 Race 1 7 laps
11.55 – 12.25 Kawasaki Supersport Race 1 8 laps
12.35 – 13.20 Yamaha Motor Insurance Superbike Race 1 10 laps
Lunch Break 35 min  
13.55 – 14.30 ARRC UB150 Race 1 7 laps
14.50 – 15.25 ARRC AP250 Race 1 9 laps
15.45 – 16.35 ARRC SS600 Race 1 15 laps
16.45 – 17.05 Supersport 300 Race 2 7 laps
This schedule is approximate; and all starting times, length of sessions and races are subject to
change; and may be changed by Race Direction in the event of an incident or delay in
operations.

 Sunday

FIM Asia Road Racing Championship – Round 2 
Australian Superbike Championship – Round 3 
The Bend Motorsport Park, South Australia 
 19 – 22 April, 2018  
Sunday   
07.00 – 07.20 Officials Briefing   20 min
08.20 – 08.30 ARRC UB150 Warm Up 10 min
08.40 – 08.50 ARRC AP250 Warm Up 10 min
09.00 – 09.15 ARRC SS600 Warm Up 15 min
09.25 – 09.55 Kawasaki Supersport Race 2 8 laps
10.05 – 10.50 Yamaha Motor Insurance Superbike Race 2 10 laps
Break & Activities 45 min  
11.35 – 11.55 Supersport 300 Race 3 7 laps
12.00 – 12.30 Kawasaki Supersport Race 3 8 laps
12.40 – 13.25 Yamaha Motor Insurance Superbike Race 3 10 laps
13.55 – 14.30 ARRC UB150 Race 2 7 laps
14.50 – 15.25 ARRC AP250 Race 2 9 laps
15.45 – 16.35 ARRC SS600 Race 2 15 laps
This schedule is approximate; and all starting times, length of sessions and races are subject to
change; and may be changed by Race Direction in the event of an incident or delay in
operations.

Tailem Bend Practice Times

ASBK Tailem Bend Superbike Practice Times

  1. Wayne MAXWELL (VIC) Yamaha YZF-R1M 1:54.020
  2. Troy HERFOSS (QLD) Honda CBR-RR SP 1:54.030
  3. A Troy BAYLISS (QLD) Ducati Panigale FE 1:54.280
  4. Josh WATERS (VIC) Suzuki GSXR-R 1:54.544
  5. Glenn ALLERTON (NSW) BMW S RR 1:54.630
  6. Daniel FALZON (SA) Yamaha YZF-R1M 1:54.994
  7. Bryan STARING (WA) Kawasaki ZX10R 1:55.441
  8. Arthur SISSIS (SA) Suzuki GSXR 1:56.539
  9. Michael BLAIR (NSW) Yamaha YZF-R1 1:56.784
  10. Kyle BUCKLEY (QLD) Kawasaki ZX10R 1:57.033
  11. Mark CHIODO (VIC) Suzuki GSXR-R 1:57.161
  12. Ted COLLINS (VIC) BMW S 1:57.174
  13. Sam LAMBERT (NT) Kawasaki ZX10R 1:57.203
  14. Alex PHILLIS (VIC) Suzuki GSXR 1:57.417
  15. Jay PRESEPIO (SA) Suzuki GSXR 1:58.152
  16. Mitchell LEVY (NSW) Yamaha YZF-R1 1:58.447
  17. Mitch REES (NZ) Honda CBR-RR SP 1:58.858
  18. William STRUGNELL (SA) Kawasaki ZX10R 1:58.915
  19. Matt WALTERS (NSW) Kawasaki ZX10R 1:59.077
  20. Mason COOTE (VIC) Kawasaki ZX10R 1:59.192
  21. Phil CZAJ (VIC) Aprilia RSV4 F 1:59.435
  22. Lucas VITALE (NSW) Kawasaki ZX10R 1:59.733
  23. Brendan MCINTYRE (NSW) Suzuki GSXR-R 1:59.982
  24. Adam CHRISTIE (SA) Suzuki GSXR-R 2:01.016
  25. Trent GIBSON (VIC) Suzuki GSXR 2:01.136
  26. Patrick LI (VIC) Yamaha YZF-R1 2:01.158
  27. Simon GALLOWAY (NSW) Yamaha YZF-R1 2:01.538
  28. Mathew HARDING (NSW) Kawasaki ZX10R 2:01.626
  29. Sloan FROST (NZ) Suzuki GSXR 2:01.677
  30. Nathan SPITERI (VIC) Suzuki GSXR-R 2:02.307
  31. Scott MCGREGOR (VIC) Yamaha YZF-R1 2:02.622
  32. David BARKER (SA) Kawasaki ZX10R 2:03.291
  33. Aaiden COOTE (VIC) Kawasaki ZX10R 2:04.387
  34. Ashley MANUEL (SA) Kawasaki ZX10R 2:04.800
  35. Kieran HURRELL (SA) Honda CBR RR 2:06.529
  36. Evan BYLES (SA) / SA Kawasaki ZX10R 2:07.399
  37. Con KOKKORIS (NSW) Ducati Panigale 2:07.583
  38. Jeremy GUNIA (SA) BMW S RR 2:07.881
  39. Donald OWEN (VIC) Suzuki GSXR 2:10.777

 

2018 ASBK Calendar
  • Round 3- The Bend Motorsport Park, Tailem Bend, SA April 19 – 22
  • Round 4- Hidden Valley Raceway, Darwin NT June 28 – 1 July
  • Round 5- Morgan Park Raceway, Warwick QLD August 17 – 19
  • Round 6- Winton Motor Raceway, Benalla, VIC September 7 – 9
  • Round 7- Phillip Island Grand Prix Circuit, VIC October 12 – 14