ASBK Tailem Bend round underway

Troy Bayliss first man in the 1m53s at The Bend

ASBK and a vast contingent from the Asian Road Racing Championships have converged on the new Bend Motorsport Complex in South Australia to signal two new beginnings.

It marks the first time the amazing new facility, which still is a work in progress, will host motorcycle competition.

Secondly, it marks the first step in what is mooted to become an ongoing partnership between ASBK and the ARRC. Especially when the ARRC premier category grows from its current 600cc Supersport capacity up to 1000cc Superbikes in 2019.

Now, back to the circuit. While much work on the infrastructure around the circuit is still to be completed, it already shades most other circuits around the country. The track itself is of course fully complete, and this weekend competitors will ride the 4.95km ‘International Circuit’ layout. There is also an incredible full 7.7km layout that will be used in some selected events in the future. Early signs are that The Bend is well on the way to becoming the premier motorsports facility in the Southern Hemisphere.

As for the media centre, we are currently situated on the fourth level of the main tower which offers an almost fully uninterrupted view of the whole circuit. And check this out for an internet connection…  That’s the fastest I’ve ever seen anywhere.

Tailem Bend Media Centre bandwidth test. A far cry from trying to get a reliable mobile signal at Mallala...
Tailem Bend Media Centre bandwidth test. A far cry from trying to get a reliable mobile signal at Mallala…

Facilities for spectators are very much in their infancy here, but the future is bright. The views from the roof are better than anything else at a racetrack in the country. While only one small grandstand has been constructed so far, there will be more on the way.

The riders are certainly excited to be riding somewhere new and all three ASBK categories racing this weekend each got 2 x 30-minute sessions on track today.

In Supersport 300 it was a Yamaha 1-2-3-4 today headed by Hunter Ford on a 2m11.764 followed by Tom Bramich, Olly Simpson and Tayla Relph while the top Kawasaki entrant was Oli Bayliss in fifth.

Hunter Ford at The Bend - TBG Image
Hunter Ford at The Bend – TBG Image

On today’s form there will be daylight between Cru Halliday and the remainder of the Supersport 600 competitors on race day unless the likes of Tom Toparis, Broc Pearson, Damon Rees and Max Croker can find a significant amount of time. After today’s hour on track Haliday on the new YRT backed YZF-R6 was a full 1.4-seconds ahead of second quickest man Toparis.

Cru Halliday at The Bend - TBG Image
Cru Halliday at The Bend – TBG Image

Troy Bayliss looks menacing here on the 1285cc Ducati 1299 Panigale R Final Edition. The three-time World Superbike Champion is focussed and looks stronger with every outing he makes this season.

Troy Bayliss tops Thursday proceedings at The Bend - TBG Image
Troy Bayliss tops Thursday proceedings at The Bend – TBG Image

A 1m53.662 this morning to Bayliss made him the first man to lap the 4.95km circuit underneath 1m54s. He then lowered that marker to 1m53.394 on his sixth lap of the second 30-minute session as the track temperature nudged towards 40-degrees celsius.

Daniel Falzon ended the session second quickest on 1m54.028 ahead of Team Suzuki’s Josh Waters.

Wayne Maxwell set the quickest time here during testing a fortnight ago but neither the YRT man nor Honda’s Troy Herfoss could best the times they achieved here in testing two weeks ago.

Just before the session was prematurely red flagged though Wayne Maxwell was on course to go quickest.  Maxwell had been under Bayliss’ time at both the first and second splits, but the red flag made him abort that lap, a lap which may indeed put him ahead of Bayliss at session end. Alas, that was not to be.

The weekend is young though, and plenty more progress will be made tomorrow ahead of the opening 10-lap Superbike race of the weekend that is scheduled for 1235 on Saturday.

Superbike  Friday Practice Combined Times

  1. Troy Bayliss – Ducati 1m53.394
  2. Daniel Falzon – Yamaha 1m54.028
  3. Josh Waters – Suzuki 1m54.203
  4. Wayne Maxwell – Yamaha 1m54.335
  5. Troy Herfoss – Honda 1m54.736
  6. Glenn Allerton – BMW 1m54.853
  7. Bryan Staring – Kawasaki 1m55.140
  8. Mark Chiodo – Suzuki 1m56.219
  9. Ted Collins – BMW 1m56.234
  10. Arthur Sissis – Suzuki 1m56.466
  11. Mitch Rees – Honda 1m56.692
  12. Alex Phillis – Suzuki 1m57.194
  13. Matt Walters – Kawasaki 1m57.901
  14. Willy Strugnell – Kawasaki 1m58.010
  15. Mitch Levy – Yamaha 1m58.295
  16. Sam Lambert – Kawasaki 1m58.329
  17. Jamie Stauffer – Ducati 1m58.359
  18. Adam Christie – Suzuki 1m58.459
  19. Kyle Buckley – Kawasaki 1m59.029
  20. Simon Galloway – Yamaha 1m59.852
  21. Aaiden Coote – Kawasaki 1m59.910
  22. Lucas Vitale – Kawasaki 2m00.218
  23. Brad Swallow – Kawasaki 2m00.514
  24. Mason Coote – Kawasaki 2m00.696
  25. Phil Czaj – Aprilia 2m00.993
  26. Brendan McIntyre – Suzuki 2m01.131
  27. Ben Stronach – Yamaha 2m01.514
  28. Scott McGregor – Yamaha 2m01.627
  29. Adam Senior – Yamaha 2m01.752
  30. Trent Gibson – Suzuki 2m02.383
  31. David Barker – Kawasaki 2m02.882
  32. Ashley Manuel – Kawasaki 2m03.159
  33. Con Kokkoris – Ducati 2m03.337
  34. Heath Griffin – Ducati 2m03.425
  35. Nathan Spiteri – Suzuki 2m03.552
  36. Sloan Frost – Suzuki 2m06.226
  37. Evan Byles – Kawasaki 2m08.439
  38. Justin Vella – Kawasaki 2m10.198

600 Supersport Friday Practice Combined Times

  1. Cru Halliday – Yamaha 1m56.748
  2. Tom Toparis – Kawasaki 1m58.127
  3. Broc Pearson – Yamaha 1m58.842
  4. John Hunt – Suzuki 1m59.140
  5. Damon Rees – Honda 1m59.736
  6. Max Croker – Suzuki 2m00.061
  7. Zac Johnson – Yamaha 2m00.316
  8. Giuseppe Scarcella – Kawasaki 2m00.364
  9. Scott Nicholson – Suzuki 2m01.609
  10. Ty Lynch – Yamaha 2m02.095
  11. Luke Mitchell – Yamaha 2m02.133
  12. Dallas Skeer – Suzuki 2m02.401
  13. Thomas Bryden – Yamaha 2m02.636
  14. Rhys Belling – Yamaha 2m02.936
  15. Matt Barton – Yamaha 2m03.765
  16. Jack Passfield – Yamaha 2m05.677
  17. Lachlan Hill – Kawasaki 2m05.725
  18. Ryan Taylor – Yamaha 2m06.152

300 Supersport Friday Practice Combined Times

  1. Hunter Ford – Yamaha 2m11.764
  2. Tom Bramich – Yamaha 2m12.047
  3. Oliver Simpson – Yamaha 2m12.151
  4. Tayla Relph – Yamaha 2m12.554
  5. Oli Bayliss – Kawasaki 2m12.952
  6. Harry Khouri – Yamaha 2m13.110
  7. Seth Crump – KTM 2m13.417
  8. Locky Taylor – Yamaha 2m13.747
  9. Ben Bramich – KTM 2m13.895
  10. Zac Levy – Yamaha 2m14.299
  11. Mitch Kuhne – Yamaha 2m14.559
  12. Travis Hall – Yamaha 2m14.566
  13. Zane Ford – Yamaha 2m14.617
  14. Bronson Pickett – Yamaha 2m14.962
  15. Jarred Brook – KTM 2m15.118
  16. Mitchell Simpson – Yamaha 2m15.230
  17. Ben Baker – Kawasaki 2m15.267
  18. Troy Ryan – Yamaha 2m15.806
  19. Peter Nerlich – Kawasaki 2m16.144
  20. Max Stauffer – Yamaha 2m16.513

ASBK The Bend Race Schedule

Friday

FIM Asia Road Racing Championship – Round 2 
Australian Superbike Championship – Round 3 
The Bend Motorsport Park, South Australia 
19 – 22 April, 2018  
Friday   
07.00 – 07.30 Officials Briefing   30 min
07.30 – 07.50 Riders & Team Managers Briefing   20 min
08.30 – 09.00 ARRC AP250 Practice 3 30 min
09.10 – 09.50 ARRC SS600 Practice 3 40 min
10.00 – 10.30 ARRC UB150 Qualifying 30 min
10.40 – 11.10 Supersport 300 Practice 3 30 min
11.20 – 11.50 Kawasaki Supersport Practice 3 30 min
12.00 – 12.30 Yamaha Motor Insurance Superbike Practice 3 30 min
Lunch Break & ASBK Pillion Ride Activities 40 min
13.10 – 13.30 Supersport 300 Qualifying 1 20 min
13.40 – 14.10 ARRC AP250 Qualifying 30 min
14.20 – 15.00 ARRC SS600 Qualifying 40 min
15.10 – 15.40 ARRC UB150 Superpole 30 min
15.50 – 16.20 Yamaha Motor Insurance Superbike Qualifying 1 30 min
16.30 – 17.00 Kawasaki Supersport Qualifying 1 30 min
This schedule is approximate; and all starting times, length of sessions and races are subject to
change; and may be changed by Race Direction in the event of an incident or delay in
operations.

Saturday

FIM Asia Road Racing Championship – Round 2 
Australian Superbike Championship – Round 3 
The Bend Motorsport Park, South Australia 
19 – 22 April, 2018  
Saturday   
07.00 – 07.20 Officials Briefing   20 min
08.30 – 08.50 Supersport 300 Qualifying 2 30 min
09.00 – 09.30 Kawasaki Supersport Qualifying 2 30 min
09.40 – 10.10 Yamaha Motor Insurance Superbike Qualifying 2 30 min
10.20 – 10.30 ARRC UB150 Warm Up 10 min
10.40 – 10.50 ARRC AP250 Warm Up 10 min
11.00 – 11.15 ARRC SS600 Warm Up 15 min
11.25 – 11.45 Supersport 300 Race 1 7 laps
11.55 – 12.25 Kawasaki Supersport Race 1 8 laps
12.35 – 13.20 Yamaha Motor Insurance Superbike Race 1 10 laps
Lunch Break 35 min  
13.55 – 14.30 ARRC UB150 Race 1 7 laps
14.50 – 15.25 ARRC AP250 Race 1 9 laps
15.45 – 16.35 ARRC SS600 Race 1 15 laps
16.45 – 17.05 Supersport 300 Race 2 7 laps
This schedule is approximate; and all starting times, length of sessions and races are subject to
change; and may be changed by Race Direction in the event of an incident or delay in
operations.

 Sunday

FIM Asia Road Racing Championship – Round 2 
Australian Superbike Championship – Round 3 
The Bend Motorsport Park, South Australia 
 19 – 22 April, 2018  
Sunday   
07.00 – 07.20 Officials Briefing   20 min
08.20 – 08.30 ARRC UB150 Warm Up 10 min
08.40 – 08.50 ARRC AP250 Warm Up 10 min
09.00 – 09.15 ARRC SS600 Warm Up 15 min
09.25 – 09.55 Kawasaki Supersport Race 2 8 laps
10.05 – 10.50 Yamaha Motor Insurance Superbike Race 2 10 laps
Break & Activities 45 min  
11.35 – 11.55 Supersport 300 Race 3 7 laps
12.00 – 12.30 Kawasaki Supersport Race 3 8 laps
12.40 – 13.25 Yamaha Motor Insurance Superbike Race 3 10 laps
13.55 – 14.30 ARRC UB150 Race 2 7 laps
14.50 – 15.25 ARRC AP250 Race 2 9 laps
15.45 – 16.35 ARRC SS600 Race 2 15 laps
This schedule is approximate; and all starting times, length of sessions and races are subject to
change; and may be changed by Race Direction in the event of an incident or delay in
operations.

 

 

 

ASBK

bLU cRU Oceania Junior Cup Preview RC

2020 bLU cRU Oceania Junior Cup rider applications open

2020 bLU cRU Oceania Junior Cup Registrations of interest are now open for the 2020...
ASBK TBG Round Morgan Park Maxwell Staring Waters TBG

2019 ASBK Morgan Park Images | Gallery F

2019 ASBK Round Four - Morgan Park Gallery F Images by TBG and Rob Mott
ASBK TBG Round Morgan Park OJC TBG

2019 ASBK Morgan Park Images | Gallery E

2019 ASBK Round Four - Morgan Park Gallery E Images by TBG and Rob Mott