2019 ASBK
Round Three – The Bend

Josh Waters topped a 60-minute free practice session late this afternoon at South Australia’s The Bend Motorsport Park as riders prepare for this weekend’s triple header of 10-lap Australian Superbike races on the 18-turn, 4.945-kilometre ‘International Circuit’ layout.

A 1m52.695 was the opening benchmark set by Waters today on the Ecstar Suzuki GSX-R1000R on what could almost be called his new ‘home’ track. Mildura is still over 300-kilometres away from Tailem Bend but this is about as close as it gets to home for the 32-year-old.

Bryan Staring was second best today, two-tenths behind Waters on what is the longest circuit that Australian Superbike visits. Staring is pulling double duty this weekend as he is also racing for Team Kawasaki Thailand in the Asian Road Racing Championships Superbike class. The ARRC Superbikes will race two 12-lap races this weekend, one on Saturday and the other on Sunday, which makes for a busy schedule for the West Australian this weekend.

Wayne Maxwell was third quickest ahead of local favourite Daniel Falzon and DesmoSport Ducati’s Mike Jones.

Troy Herfoss turned few laps today and was almost two-seconds off the P1 pace of Waters and ranked sixth on the timesheets. No doubt that is not indicative of the pace we can expert from the defending champion this weekend as the Penrite Honda squad spent time today experimenting with different fork settings, and also had their schedule interrupted with a minor electronics issue.

Glenn Allerton was seventh ahead of championship leader Cru Halliday and local star Arthur Sissis while Matt Walters rounded out the top ten ahead of Mark Chiodo and Alex Phillis.

For reference the race lap record set on a green track here last April was a 1m52.939 set by Herfoss, but the pole record and circuit best lap went to Wayne Maxwell with a 1m52.175.

ASBK TBG ASBK Round The Bend Nic Liminton TBG
Nic Liminton at The Bend today – TBG Image

Nic Liminton topped proceedings in the Supersport category ahead of Broc Pearson, Tom Toparis and Oli Bayliss.

It was an Aussie 1-2 in Asia Superbike 1000 Championship practice with Broc Parkes besting Bryan Staring by a few thousandths of a second, 1m53.855 versus 1m53.859. Honda’s Zaqhwan Zadi was third quickest ahead of Yuki Ito.

ASBK Superbike Friday Practice Times

ASBK Supersport Friday Practice Times

ASBK Superbike Championship Standings

ASBK SSP600 Championship Standings

Schedule Below

EVENT SCHEDULE
FRIDAY 26 APRIL - GATES OPEN 7AM FRIDAY 26 APRIL - GATES OPEN 7AM FRIDAY 26 APRIL - GATES OPEN 7AM FRIDAY 26 APRIL - GATES OPEN 7AM
START/FINISH CLASS SESSION TIME
08:10 - 08:30 YMI SUPERSPORT 300 Free Practice 1 20 mins
08:40 - 09:05 AUSTRALIAN SUPERSPORT Free Practice 2 25 mins
09:15 - 09:45 KAWASAKI SUPERBIKE Free Practice 2 30 mins
09:55 - 10:25 ARRC AP250 Free Practice 3 30 mins
10:35 - 11:05 ARRC SS600 Free Practice 3 30 mins
11:15 - 11:55 ARRC ASB1000 Free Practice 3 40 mins
12:05 - 12:25 YMI SUPERSPORT 300 Free Practice 2 20 mins
12:25 - 12:55 LUNCH 30 mins
12:55 - 13:20 AUSTRALIAN SUPERSPORT Free Practice 3 25 mins
13:30 - 14:00 KAWASAKI SUPERBIKE Timed Practice 30 mins
14:10 - 14:40 ARRC AP250 Qualifying 1 30 mins
14:50 - 15:20 ARRC SS600 Qualifying 1 30 mins
15:30 - 16:10 ARRC ASB1000 Qualifying 1 40 mins
16:20 - 16:45 AUSTRALIAN SUPERSPORT Qualifying 1 25 mins
16:55 - 17:15 YMI SUPERSPORT 300 Qualifying 1 20 mins
17:00 - 21:20 AUSTRALIAN SUPERMOTO CHAMPIONSHIP*
SATURDAY 27 APRIL - GATES OPEN 7AM SATURDAY 27 APRIL - GATES OPEN 7AM SATURDAY 27 APRIL - GATES OPEN 7AM SATURDAY 27 APRIL - GATES OPEN 7AM
START/FINISH CLASS SESSION TIME
08:10 - 08:30 KAWASAKI SUPERBIKE WARM UP 20 mins
08:40 - 08:50 ARRC AP250 WARM UP 10 mins
09:00 - 09:15 ARRC SS600 WARM UP 15 mins
09:25 - 09:40 ARRC ASB1000 WARM UP 15 mins
09:50 - 10:10 YMI SUPERSPORT 300 QUALIFYING 2 20 mins
10:20 - 10:35 KAWASAKI SUPERBIKE QUALIFYING 1 15 mins
10:45 - 11:00 KAWASAKI SUPERBIKE QUALIFYING 2 15 mins
11:00 - 11:30 LUNCH 30 mins
11:30 - 12:10 ARRC AP250 RACE 1 9 LAPS
12:20 - 13:20 ARRC ASB1000 RACE 1 12 LAPS
13:30 - 14:20 ARRC SS600 RACE 1 10 LAPS
14:35 - 15:00 AUSTRALIAN SUPERSPORT QUALIFYING 2 25 mins
15:10 - 15:30 YMI SUPERSPORT 300 RACE 1 7 LAPS
15:40 - 16:25 KAWASAKI SUPERBIKE RACE 1 10 LAPS
16:35 - 17:05 AUSTRALIAN SUPERSPORT RACE 1 8 LAPS
17:00 - 22:00 AUSTRALIAN SUPERMOTO CHAMPIONSHIP* AUSTRALIAN SUPERMOTO CHAMPIONSHIP* AUSTRALIAN SUPERMOTO CHAMPIONSHIP*
SUNDAY 28 APRIL - GATES OPEN 7AM SUNDAY 28 APRIL - GATES OPEN 7AM SUNDAY 28 APRIL - GATES OPEN 7AM SUNDAY 28 APRIL - GATES OPEN 7AM
START/FINISH CLASS SESSION TIME
08:00 - 08:10 ARRC AP250 WARM UP 10 mins
08:20 - 08:35 ARRC ASB1000 WARM UP 15 mins
08:45 - 09:00 ARRC SS600 WARM UP 15 mins
09:10 - 09:30 YMI SUPERSPORT 300 RACE 2 7 LAPS
09:40 - 10:10 AUSTRALIAN SUPERSPORT RACE 2 8 LAPS
10:20 - 11:00 KAWASAKI SUPERBIKE RACE 2 10 LAPS
11:00 - 11:30 LUNCH 30 mins
11:30 - 12:10 ARRC AP250 RACE 2 9 LAPS
12:20 - 13:20 ARRC ASB1000 RACE 2 12 LAPS
13:30 - 14:20 ARRC SS600 RACE 2 10 LAPS
14:35 - 14:55 YMI SUPERSPORT 300 RACE 3 7 LAPS
15:05 - 15:50 KAWASAKI SUPERBIKE RACE 3 10 LAPS
16:00 - 16:30 AUSTRALIAN SUPERSPORT RACE 3 8 LAPS
TRACK
INTERNATIONAL CIRCUIT 4.95 KM
LAP RECORD TROY HERFOSS CBR 1000 RR 1:52.939
DesmoSport Ducati Panigale V R Troy Bayliss

Mike Jones confirmed to defend ASBK Title on V4 R

DesmoSport Ducati Confirms Mike Jones to Race V4 R in 2020 After taking four pole...
ASBK TBG Round SMP Cru Halliday TBG

Halliday & Wagner to head YRT 2020 ASBK efforts on YZF-R1M

Halliday & Wagner to head YRT ASBK efforts in 2020Aiden Wagner will join Cru...
ASBK TBG Round SMP Desmo Celebration Mike Jones TBG FinalRnd Cover

ASBK Images Gallery C | 2019 ASBK season finale

2019 ASBK Images Round 7 – SMP – Gallery C Images Rob Mott/TBG
ASBK Rnd SMP RbMotoLens DesmoSport Ducati Ben Henry FinalRnd Cover

ASBK Images Gallery B | 2019 ASBK season finale

2019 ASBK Images Round 7 – SMP – Gallery B Images Rob Mott/TBG
ASBK Rnd SMP RbMotoLens Jones Champ Sticker Ducati

Mike Jones wins 2019 ASBK Title with R2 victory at SMP

2019 Australian Superbike Championship Round 7 - SMP The ASBK Finale - Part TwoASBK Superbike Race...